בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות להפרעות נפשיות שונות, כמו דיכאון, חרדה ו-OCD. מחלת ה-OCD, או בשמה השני "הפרעה טורדנית כפייתית", היא מחלה הגורמת למחשבות טורדניות ואובססיביות וכתוצאה מכך גם לפעולות "טקסיות" שמטרתן להפיג את המתח שיוצרות אותן מחשבות. תופעה זו של מחשבות טורדניות שמובילות להתנהגויות מסוימות מופיעה גם אצל ילדים, לעתים עד כדי הפרעה ממשית ומשמעותית באורח חייהם ובאורח החיים של ההורים שלהם. חושדים שהילד סובל מ-OCD? כך תוכלו לנסות לאבחן אותו.

כיצד OCD מתבטא אצל ילדים?

בדומה לאופן שבו מתבטאת המחלה במבוגרים, אצל ילדים ה-OCD מתבטא על ידי מחשבות מטרידות ובלתי רצוניות והתנהגויות כפייתיות החוזרות על עצמן בתדירות גבוהה לאורך זמן. עם זאת, בגילים צעירים אין את המודעות העצמית להבין שמדובר בתופעה שהיא בעייתית, ולעתים גם אנחנו המבוגרים מתקשים להבין שמדובר במצב כפייתי ולא בהתנהגות נורמלית של ילדים. כלומר, ילדים עשויים לתפוש את ההתנהגויות האובססיביות כחלק מתפישת עולמם וכדרך להשיג ביטחון ושליטה. לכן, כדאי לקרוא מידע על ocd אצל ילדים באתר טיפולים, פורטל טיפול פסיכולוגי מבית מכון 'חיבורים'.

 

 

 

סימנים שכדאי לשים לב אליהם

אז אילו סימנים יכולים לרמוז לנו שהילד מתמודד עם הפרעה טורדנית כפייתית? אחד הסימנים הבולטים ל-OCD הוא ביצוע טקסים והתנהגויות שאין מאחוריהן כל היגיון, כמו סידור אובססיבי של חפצים אישיים, טקסים חוזרים ונשנים לפני השינה, צורך מוגזם לספור בזמן ביצוע משימות, קושי בביצוע ובסיום מטלות, שטיפת ידיים אובססיבית ועוד.

כמו כן חשוב להבין שטקסים אלה נובעים מהצורך להפיג איזשהו מתח, חשש או חרדה קיומית, ולכן כדאי לשים לב האם הילד מפתח חרדה מפני מחלות, זיהומים וחיידקים, חרדה שיקרה משהו רע למישהו מבני הבית, שאילת שאלות מרובה הנובעת מהצורך להרגעה וכדומה. נוסף לכך, אם אתם מזהים אצל הילד עצבות, התקפי זעם, כעס או רגשות אשם מופרזים, גם אלה יכולים להיות סימן המעיד על OCD. חשוב להגיד שבכל מקרה שבו מתעורר בכם חשד שילדכם סובל מ-OCD, מומלץ לגשת לייעוץ מקצועי של רופא או פסיכולוג במטרה לקבל אבחון שיאשש את החשדות, ובמידת הצורך להתחיל בטיפול.

כיצד ניתן לטפל ב-OCD אצל ילדים?

ניתן לאבחן OCD אצל ילדים כבר מגיל 3, אולם הגיל הממוצע להופעת ההפרעה בילדים הוא 10 ונתונים מראים כי אחד מתוך 200 ילדים יסבול מההפרעה. חשוב להבין כי פעולות רוטיניות אצל ילדים הם דבר נורמלי שהופך לבעייתי רק כאשר פעולות אלה ממשיכות גם לגילים בוגרים יותר, או כאשר הם מהווים הפרעה בלתי סבירה לשגרת החיים.

בדומה ל-OCD אצל מבוגרים, שיטת הטיפול המקובלת ל-OCD אצל ילדים היא טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). טיפול זה הוכח מחקרית כשיטת טיפול יעילה מאוד להתמודדות עם הפרעה טורדנית כפייתית, עם עד 80% הקלה בתסמינים. הטיפול מתמקד בחשיפת הילד לגירויים המעוררים בו חרדה והימנעות מתגובות קומפולסיביות שנועדו להפיג אותה, כאשר פרוטוקול הטיפול מותאם לגילו, למצבו ההתפתחותי של הילד ולאופן שבו ההפרעה מתבטאת אצלו.

סיכום

לסיכום, הפרעה טורדנית כפייתית עלולה להופיע הן אצל מבוגרים הן אצל ילדים. אם אתם מסיבה כלשהי עולה בכם החשש שילדכם לוקה ב-OCD, מומלץ לגשת לייעוץ מקצועי לצורך קבלת אבחון ובמידת הצורך, גם לקבלת טיפול מתאים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *