עבודה כפרילנסרים עצמאיים, בוודאי שאיננה עבודה שגרתית וחדגונית. שינוי מתמיד, הוא חלק מהחיים למי שמתפרנס בצורה כזו. כך גם לגבי הבירוקרטיה ומנהלות הנהלת החשבונות, שמציגות אתגר תמידי בטיפול היעיל בפרטי הפרטים. מדי פעם, גם מגיעים לנקודת שינוי משמעותית כזו או אחרת, אשר כרוכה בהשלכות רבות לאורך זמן. כזה הוא למשל המעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה אשר אתם עשויים להידרש לעשות, כאשר אתם כבר יציבים כעסק ומרוויחים היטב. למי שהתרגל להיות עוסק פטור ואולי כבר שכח – ממה בעצם פטור העוסק הפטור ולמה "מורשה" העוסק המורשה? אילו הבדלים מעשיים יהיו עבורכם, בין שני המצבים האלה מול הרשויות? מה כרוך בביצוע השינוי וכיצד תוכלו להקל על עצמכם לגביו? אלה כמה תשובות ותובנות שימושיות:

עולים כיתה

התרחבות עסק עצמאי, כרוכה תמיד בשינויים רבים שהתרחבות זו דורשת. לעתים מבחינת רשויות המס ובמקרים רבים גם מהיבטים נוספים. עוסק פטור היה מכונה בעבר "עוסק זעיר" – מונח שכבר לא נמצא בשימוש כיום. עוסק פטור הוא הסטאטוס הבסיסי שבו פרילנסרים רבים (לא כולם) מתחילים את דרכם. בהמשך, הם עשויים להיות חייבים לעבור להיות עוסקים מורשים. עוד מידע חשוב בנושא על הסטאטוס החדש, תוכלו לקרוא באתר חברת iCount. אגב, לקוחות iCount יכולים לעשות את השינוי דרכם, כך שהחברה תטפל בכך באופן חלק, ללא התעסקות מיותרת מבחינתכם. עוסק פטור הוא מצב פשוט יותר מבחינה בירוקראטית וזו אכן אחת המטרות שלו – להקל על עסקים קטנים.

מה זה עוסק מורשה?

עוסק מורשה (למעשה חייב) לגבות מלקוחותיו מע"מ. מס ערך מוסף (מע"מ) הוא בפועל מעין מס על הצרכן הסופי של מוצרים ושירותים, כאשר העוסקים המורשים מהווים בפועל, מעין מנגנון גביה עבור המדינה. עצמאים חייבים להיות מוגדרים כעוסק מורשה, אם מחזור ההכנסות מהעסק שלהם עולה על סכום מסוים, אשר מתעדכן מדי שנה. למשל 102,292 ש"ח, נכון לשנת 2022. למניעת אי הבנות, כדאי לשים לב שלא מדובר ברווח מהעסק, אלא בהכנסות ברוטו, בלי להוריד מהן מיסים והוצאות. כמו כן, יש מקצועות מסוימים אשר מחייבים הגדרה מראש כעוסק מורשה, ללא קשר לסכום המחזור של העסק. זאת, לפי "תקנה 13 לתקנות מס ערך מוסף (רישום), תשל"ו-1976".

 

 

החובות לפי החוק

עוסק פטור מתנהל באופן פשוט למדי. חובותיו המנהלתיות מול רשויות המס מעטות ומדובר בעיקר על הוצאת קבלות, דו”ח שנתי למס הכנסה, דו"ח שנתי למע"מ ובהמשך גם תשלום מקדמות מס הכנסה. מעבר לעוסק מורשה, מוסיף לתמונה כמה מטלות חדשות:

עוד היבטים מעניינים

אלה עוד כמה נקודות מעניינות, שכדאי לכם להכיר:

לסיכום

נקודת המעבר מעוסק פטור למורשה לא צריכה להיות יותר מדי טרחה. היא בסך הכול עוד אינדיקאטור לכך שאתם מתקדמים מבחינת רמת ההכנסה מהעסק העצמאי. אך לאור חשיבות המעבר, כדאי לטפל בכך בצורה מחושבת, לאחר למידת הנושא והבנת מלוא השלכותיו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *