כהורים על סף גירושין, חשוב מאוד לבשר על כך לילדיכם ברגישות ובעוצמה. רגע ההודעה הוא הרגע שישרטט מחדש את אורח חייהם ועתידם. זהו רגע משמעותי, וככל שתגיעו אליו מוכנים יותר כך הוא תצליחו לשדר להם ביטחון, אהבה ולהפחית חרדות ושאלות. זהו מרחב שחייבת להיות בו תקשורת פתוחה וכנות, כשהמסר העיקרי הוא שלמרות השינוי הגדול, האהבה שכם אליהם לא משתנה ונותרת בעינה. המשיכו למדריך הבא כדי לקבל נקודות נוספות לחיזוק לפני השיחה.
הכנה לשיחה
התחילו בכך שתבטיחו ששני ההורים יהיו נוכחים בשיחה משמעותית זו. חשוב מאד להציג בפניהם חזית מאוחדת, לספק מידע ותמיכה עקביים. היו כנים עם ילדיכם, תוך התחשבות בגילם וברמת בגרותם. הסבירו להם שלפעמים מבוגרים משנים את האופן שבו הם מרגישים אחד כלפי השני ולא יכולים לחיות יחד יותר, אבל הבטיחו להם ששני ההורים תמיד יאהבו אותם.
- חלל: בחרו מיקום שקט ונוח לשיחה.
- זמן: בחרו זמן נוח עבור כולכם שלא תצטרכו למהר או לקטוע את השיחה באמצע כדי לאפשר לילדים לעבד את המידע ולשאול שאלות.
- פשטות: שמרו על הסבר ראשוני פשוט וישיר.
טיפול בשינוי
ישגרה ויציבות הם קריטיים עבור ילדים וחשוב שתשתפו אותם ככל האפשר כיצד חיי היומיום שלהם יושפעו. היו ברורים לגבי השינויים שהם יכולים לצפות להם מבלי להציף אותם ביותר מדי פרטים בבת אחת, אך עם זאת העניקו להם מושג ברור לגבי מסגרת החיים החדשה.
- ציר זמן: ספקו ציר זמן בסיסי של מתי יתרחשו השינויים.
- מגורים: דברו איתם בפתיחות על השינויים בהסדרי המגורים, הלימודים או שגרת היומיום.
- שאלות: הישארו פתוחים לשאלותיהם ולחששותיהם.
הסבר סיבת הגירושין
זהו נושא עדין. מבלי להיכנס לפרטים של מבוגרים, הסבירו שהורים לפעמים לא יכולים לפתור את הבעיות שלהם ושאתם מאמינים שחיים בנפרד הם הבחירה הטובה ביותר עבור המשפחה. הדגישו בפניהם כי הגירושין אינם באשמתם וכי הם אהובים ללא תנאי.
- כבוד הדדי: הימנעו מלהאשים או לדבר באופן שלילי על ההורה השני.
- שיקול דעת: הדגישו כי ההחלטה להתגרש התקבלה לאחר מחשבה רבה.
- הוציאו אותם מהמשוואה: הרגיעו אותם ששום דבר שהם עשו לא גרם לגירושין.
תמיכה רגשית והרגעה
ילדים עשויים לחוות מגוון של רגשות. עודדו אותם לשתף את רגשותיהם ותנו להם לדעת שזה בסדר להרגיש מוטרדים, כועסים או מבולבלים. הזכירו להם באופן קבוע ששני ההורים ימשיכו להיות שם כדי לאהוב אותם ולתמוך בהם.
- סבלנות: היו סבלניים והקשיבו לדאגותיהם.
- הכרה: תנו תוקף לרגשותיהם על ידי הכרה בכך שזה נורמלי להרגיש כך.
- ייעוץ: שקלו לפנות לעזרתו של פסיכולוג ילדים במידה וזיהיתם חרדה באחד מהם, או עולות תחושות שנראות מטרידות.
הסכם הגירושין
בעיצומו של שינוי, ניתן לנסח הסכם גירושין שיפרט את הפרטים של הסדרי המשמורת וכיצד ההורים ימשיכו להיות הורים משותפים. הסבירו לילדיכם ההסכם הוא תוכנית המסייעת להבטיח כי הם מטופלים וכי שני הצדדים מאוזנים ואף אחד לא יצא מקופח.
- יציבות: הבהירו להם כי ההסכם נועד להבטיח את חייהם יציבים ובטוחים ככל האפשר.
- שותפות: הבטיחו להם ששני ההורים עבדו יחד כדי להחליט מה הכי טוב למשפחה.
- טכניות: הדגישו כי ההסכם הוא על לוגיסטיקה, לא על כמה הם אהובים.
שמירה על שגרה והרגלים
לא רק ילדי ADHD צריכים שגרה, זהו צורך בסיסי עבור כל הילדים. נסו לשמור על עקביות רבה ככל האפשר בשגרת החיים של ילדכם. היו מודעים לפעילויות האהובות עליהם והבטיחו לשמר אותם. זה יכול לספק נוחות ותחושה של נורמליות בתקופה של שינוי משמעותי.
- אירועים מיוחדים: חגגו חגים וימי הולדת כרגיל, גם אם זה בדרך חדשה.
- המשכיות: הקפידו על פעילויות פנאי וכיף ביחד מחוץ לבית הספר כדי לשמור על תחושת המשכיות.
- שגרה: היצמדו לשגרה יומית קבועה כגון זמני ארוחות, זמני שינה וערבי משחקים משפחתיים.
תקשורת רציפה
שמרו על קווי תקשורת פתוחים. בדקו באופן קבוע עם ילדיכם כיצד הם מסתגלים ואם יש להם חששות כלשהם. תנו להם לדעת שהם יכולים לדבר עם כל אחד מההורים בכל עת על התחושות שלהם.
- פגישות משפחתיות: קבעו פגישות משפחתיות קבועות כדי לוודא שכולם בטוב.
- דיאלוג: עודדו דיאלוג פתוח והיו זמינים לשיחות ספונטניות.
- עזרה: היו כנים אם אין לכם את כל התשובות ופנו לעזרה יחד בעת הצורך.
לסיכום
הצעד אל עבר פרק הגירושין בעיקר כשיש ילדים בתמונה הוא צעד מאתגר המחייב סבלנות, תקשורת פתוחה והרבה אהבה. זכרו שכל ילד הוא שונה ולכל אחד את הקצב שלו להסתגל ולעבד את המצב החדש. על ידי מתן יציבות, הרגעה ותמיכה, הורים יכולים לעזור לילדיהם להסתגל לשינויים בחיי המשפחה שלהם ולצאת מכך מחוזקים ואפילו להרוויח זוג הורים בריא יותר, נוכח יותר וסבלני יותר אליהם.
המידע באתר הוא לא חוות מקצועית או המלצה מקצועית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות למומחה בתחום בלבד.