מעבר לעובדה שאתם מתמודדים כעת עם מקרה מצער וקשה של מות יקירכם, אתם צריכים גם להתמודד עם הילדים שניצבים מול מציאות חדשה ולא ידועה. איך מסבירים לילדים על מוות ומתי כדאי להודיע להם על המקרה? כל התשובות.

לפני שמסבירים – דואגים לסידורי הלוויה

אנחנו יודעים שאתם אולי קצת נסערים והדבר הראשון שאתם רוצים לעשות זה לעדכן את הילדים שלכם על המקרה המצער. עם זאת, כדאי לזכור שעליכם לדאוג קודם לסידורי הלוויה השונים. במידה והמוות נקבע בבית החולים, עליכם לקבל את הודעת הפטירה מהרופא שקבע את המוות על מנת שתוכלו להשיג רישיון קבורה.

אחרי שאתם סוגרים את כל הסידורים האחרונים לטקס, אתם כמובן צריכים להתחיל ולתכנן את המצבה, את סוג השיש ואת הכיתוב שיופיע עליה. תוכלו כמובן לאתר שירות של מצבות בראשון לציון או כל עיר אחרת שבה אתם קוברים את היקיר שלכם, חברה מקצועית שתסייע לכם לבחור את המצבה המתאימה ביותר שגם תתאים לתקציב שלכם.

איך מסבירים לילדים קטנים על מוות?

על מנת להכין את הילדים למקרה המוות של אדם קרוב, יש לבחון כל מקרה לגופו. למשל, אם מדובר באדם החולה הרבה זמן או ליקוי בטיפול רפואי במחלה סופנית, מומלץ מאוד להתחיל ולשוחח עם הילדים בהדרגה ולא לעשות את זה באופן פתאומי כשזה קורה. מומלץ לספר לילד שהרופאים עושים הכול על מנת להציל את קרוב המשפחה. בשיחה הבאה ספרו לילד שהרופאים עדיין מנסים לעשות את כל שביכולתם, אך התרופות כבר לא כל כך עוזרות. כך אתם למעשה מחדירים בתת המודע של הילד את העובדה שאולי הרופאים לא יצליחו להציל את קרוב המשפחה.

ההמלצה היא לקחת מרווח של יומיים בין שיחה לשיחה וכך לטפטף את המידע. חשוב לדעת שהשיח הזה מול הילדים יכול לחזק את הקשר ביניכם ואף לשפר את התקשורת, משום שמדובר בנושא רגיש.

 

מה התגובות הנפוצות בקרב הילדים?

בהמשך לסעיף הקודם, זה בדיוק הזמן שבו סביר להניח שהילדים יציפו את התחושות שלהם. ראשית, חשוב לומר שזה בסדר גמור ואנחנו אפילו ממליצים לכם לומר לילדים שלכם בעצמכם שמדובר בסיטואציה מאד עצובה. ברוב המקרים, התגובות של הילדים נעות בין כעס ועצב וזה הזמן שבו אתם צריכים לתת להם את האפשרות להביע את הרגשות הללו. דברו איתם על המשמעות של העצב, על הכעס, אפשרו להם לפרוק איתו ואפילו דברו איתם על החלומות שלהם, זה יקל עליהם מאד.

איך להסביר לילדים על מוות? מדריך להורים

מתי כדאי להודיע לילדים על המוות?

נתחיל בשורה התחתונה – אל תדחו את ההודעה. הודיעו לילדים על המוות מיד לאחר שאתם מודיעים למבוגרים, כי אחרת אתם פותחים פתח לחוסר ידיעה ולסערת רגשות. בוודאי אל תדחו את ההודעה, לא רק בגלל שהילדים עלולים לשמוע אותה מגורם שלישי שהוא פחות רגיש כלפיהם, אלא גם בגלל שככל שתדחו אותה אתם תהיו פחות בשלים לרגע הזה.

באיזה גיל ניתן להודיע על מוות?

התשובה לשאלה הזו אינה חד משמעית וזה מאד תלוי באופי המקרה וכמובן באופי של הילד. יש ילדים שבגיל שנתיים יזהו ויבינו שמשהו לא בסדר, משהו לא רגיל, יחפשו את הקרוב שנעלם להם פתאום ויגיבו בסערת רגשות. עם זאת, יש מקרים שילדים בגיל 3-4 נשארים אדישים למקרה ולא מביעים רגשות, מקרה לא פחות מורכב. אנחנו ממליצים לכם לספר לילדים כאשר אתם מזהים שהם מבינים את הסיטואציה ומרגישים שמשהו לא כשורה, גם אם מדובר בילד בגיל שנה וחצי.

לסיכום, אין ספק שכעת אתם ההורים נאלצים להתמודד עם מציאות חדשה ולא פשוטה מול הילדים שלכם וככל שתשכילו להסביר להם על המוות ולהכיל את התחושות שלהם, כך זה יקל על ההתמודדות שלכם ושלהם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *