כהורים, אין דבר מלחיץ יותר מאשר לשים לב שהילד נראה לא טוב ולא לדעת עד כמה זה רציני. אם יש חום, שיעול או עייפות פתאומיים אצל ילדיכם, או אם התיאבון שלהם יורד או שהם עצבניים יותר מהרגיל? תסמינים קטנים כאלה יכולים להיות סימנים מוקדמים של מחלה. תפיסת תסמינים אלה מוקדם יכולה לעשות הבדל גדול בתהליך ההחלמה שלהם. בואו נבחן את הסימפטומים של מחלות נפוצות, כיצד לזהות אותם ואיך לטפל בילדים חולים כראוי.
תסמינים עיקריים של מחלה אצל ילדים
זיהוי מחלה אצל ילדים יכול להיות מאתגר מכיוון שלמחלות רבות יש תסמינים דומים. עם זאת, סימנים מסוימים צריכים להזהיר אתכם שצריך לפקוח עין על הילד או לחפש טיפול רפואי. להלן כמה מהתסמינים הנפוצים ביותר:
- חום: חום מעל 38 מעלות צלזיוס הוא לעיתים קרובות סימן לזיהום. שימו לב כמה זמן הוא נמשך ואם הוא מגיב לתרופות להורדת חום.
- שיעול מתמשך: בעוד שיעול מזדמן הוא נורמלי, שיעול מתמשך יכול להיות סימן לזיהומים בדרכי הנשימה כמו ברונכיטיס או דלקת ריאות.
- פריחות: פריחות בעור יכולות להצביע על זיהומים ויראליים, אלרגיות או מצבים חמורים יותר כמו דלקת קרום המוח. אם מלווה בחום, יש לפנות לייעוץ רפואי.
- הקאות או שלשולים: אלה יכולים להיות סימנים של וירוסים בקיבה, הרעלת מזון או זיהומים חמורים יותר במערכת העיכול. שימו לב לסימני התייבשות.
- עייפות: אם ילדיכם ישנוניים באופן יוצא דופן זה עשוי להיות סימן לכך שהגוף נלחם בזיהום.
- כאב גרון: כאב גרון עם חום עשוי להצביע על דלקת גרון, במיוחד אם יש כתמים לבנים על השקדים.
התסמינים של שעלת
שעלת היא מחלה נשימתית קשה המסוכנת במיוחד לילדים קטנים ולתינוקות. מה התסמינים לשעלת? הינה איך לזהות אותה:
- תסמינים קלים דמויי הצטננות: שעלת מתחילה לעיתים קרובות כמו הצטננות קלה עם עיטושים, נזלת וחום נמוך.
- התקפי שיעול קשים: לאחר כשבוע, השיעול הקל מסלים להתקפי שיעול קשים. התקפים אלו יכולים להיות כל כך אינטנסיביים שהילד מתקשה לנשום.
- הקאות לאחר שיעול: לאחר שיעול כבד, ילדים לעיתים קרובות מקיאים או מרגישים מותשים.
- עייפות: בריחת האנרגיה משיעול אינטנסיבי עלולה להשאיר ילדים עייפים מאוד.
אם אתם חושדים שילדיכם חולים בשעלת, חשוב ליצור קשר מיידי עם הרופא המטפל. חיסונים עוזרים למנוע שעלת, לכן בדקו את רשומות החיסונים של ילדיכם באופן קבוע.
איך לטפל בילדים חולים בבית?
כאשר ילדיכם חולים, המטרה העיקרית שלכם היא לגרום להם להרגיש בנוח ככל האפשר ולעקוב מקרוב אחר מצבם. להלן טיפים חיוניים לטיפול בבית:
- נוזלים: שמירה על רמות נוזלים סבירות הוא אחד הצעדים החשובים ביותר. הציעו לגימות קטנות של מים, פתרונות להחזרת נוזלים דרך הפה או מרק צלול לעיתים קרובות.
- מנוחה: שינה היא חיונית להתאוששות. ודאו שילדיכם מקבלים מספיק מנוחה, ושקלו ליצור מרחב נעים ושקט שבו הם יכולים להירגע.
- עקבו אחר תסמינים: עקבו מקרוב אחר תסמינים חדשים או החמרה בתסמינים קיימים. שימו לב לחום, לדפוסי הנשימה ולרמות האנרגיה שלהם.
- השתמשו בתרופות להורדת חום: תרופות כמו פרצטמול או איבופרופן יכולות לעזור להפחית חום ולהקל על אי הנוחות. יש לעקוב תמיד אחר הוראות המינון לגיל ולמשקל, ולהתייעץ עם הרופא אם אינכם בטוחים.
- מכשירי אדים לשיעול: מכשיר אדים יכול לעזור להקל על נשימת הילד ולהרגיע שיעול, במיוחד בלילה.
מתי כדאי להתקשר לרופא?
למרות שניתן לטפל בבית במחלות רבות, ישנם מצבים שבהם צריך להגיע לטיפול רפואי מיד. להלן רשימה של סימנים המצביעים על כך שהגיע הזמן להתייעץ עם רופא:
- חום גבוה: אם החום נמשך יותר מ-48 שעות או שאינו מגיב לתרופות להורדת חום, יש לפנות לרופא.
- התייבשות: אם הילד מראה סימני התייבשות כמו שפתיים יבשות, בכי ללא דמעות או שלא נתן שתן יותר משמונה שעות, פנו לטיפול רפואי.
- קשיי נשימה: נשימה מהירה או מאומצת, צפצופים או קשיי נשימה הם מצב חירום ודורשים עזרה רפואית מיידית.
- התקפי שיעול חמורים: שיעול מתמשך הגורם להקאות, לתשישות או לקושי בנשימה צריך להיות מטופל על ידי רופא.
- חוסר תגובה או התקפים: אם הילד אינו מגיב, מתקשה להתעורר או חווה התקפים, התקשרו מיד לשירותי החירום.
לסיכום
ההבנה איך לזהות את הסימפטומים של המחלה ואיך לטפל בילדים חולים יכולה להקל מאוד על הלחץ של טיפול בילד חולה. בעוד מחלות רבות נפתרות עם הזמן בבית, אחרות דורשות טיפול רפואי מיידי. סמכו על האינסטינקטים שלכם כהורים, הישארו מעודכנים לגבי בריאות ילדיכם ותמיד התייעצו עם הרופא כאשר יש ספק.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.