גמילה מהנקה

התקופה של אחרי הלידה היא מורכבת מאד. מצד אחד אנחנו מתמלאים רגשות אהבה הוריים כאשר ילד או ילדה מצטרפים אל המשפחה שלנו. תינוקות זאטוטים מעוררים אצלנו הרבה מאד שמחה והתרגשות. מהצד השני, יש באותה תקופה גם אתגרים חדשים שיוצרים לחצים על שני בני הזוג. אחד האתגרים הללו הוא כל הכרוך בהנקה. רבות מהנשים מרגישות שהן צריכות לענות על כל מיני ציפיות בנושא האמהות והנקה היא חלק גדול מכך. במאמר הזה נבחן כיצד נגמלים נכון מהנקה וגם מה זה יכול לעשות לך כאמא. נזכיר גם כיצד לפתור את הבעיות מסביב לגמילה.

כמה זמן נמשכת תקופת ההנקה?

תקופת ההנקה יכולה להשתנות מאשה לאשה ומתינוק לתינוק. מה שנחשב היום כנורמטיבי היא תקופה של חצי שנה של הנקה מלאה ולאחריה הנקה שמשלבת בקבוקי תמ"ל עם הנקה. זו כמובן איננה המלצה. רבות מהנשים בוחרות בלוח זמנים שונה וכל בחירה היא בסדר ונכונה בשביל אותה האשה ותינוקה. נשים שרוצות לחזור לעבודה ולהפסיק להניק באופן מלא חוות לעיתים קשיים ואפילו רגשות אשם. חשוב לציין שאלו דברים שכיחים. הדרך להתמודד איתם היא לקבל מידע על תהליך הגמילה מהנקה עוד לפני שהיא מגיעה בכדי להיות מוכנות לאתגרים בה.

מעבר מהנקה מלאה לחלקית

אם את מתכננת חזרה לעבודה לאחר שישה חודשים של חופשת לידה, תוכלי להתכונן לחזרה על ידי מעבר הדרגתי להנקה חלקית במקביל לשאיבת חלב. רצוי לברר ולתאם עם מקום העבודה באשר לחדר בו תוכלי לשבת בפרטיות ולשאוב חלב. כמו כן תזדקקי למקרר בו תוכלי לשים את מנות החלב ששאבת. בזמן המעבר להנקה חלקית, רצוי לתת לתינוק חלב אם מבקבוק על ידי אדם אחר שיישאר איתו בזמן שאת תחזרי לעבודה.

ניתן לשלב גם תמ"ל ביחד עם חלב אם ולאט לאט להוסיף גם מזונות אחרים כגון מחיות שונות.

מומלץ לשמור חלב שאוב במקרר במנות קטנות יחסית. תוכלי גם להקפיא את החלב ששאבת אבל זכרי לחלק אותו למנות. לא ניתן להפשיר שוב חלב כזה שהוקפא. חשוב לזכור שלהנקה חלק משמעותי בהתפתחות הילד, אז כדאי לשמור על תנאים אידאליים בעבור החלב השאוב.

השפעות הגמילה מהנקה

לגמילה מהנקה יכולות להיות השפעות על ההרגשה שלנו כאימהות ולגרום אפילו לדיכאון. ההנקה היא רגע מחבר בין האם לתינוק. ברגע שהיא מפסיקה, זה כאילו הפסיק קשר מאד מיוחד עם הילד. לעיתים, לא ניתן להתגבר על הרגש המלנכולי בעזרת הגיון או הסבר כלשהו. חשוב להיות קשובות ולהבחין באותו דיכאון אם הוא מגיע. נשים רבות נעזרות בשלב הזה במטפל שיעזור לכן. יש קשר כלשהו בין דיכאון אחרי לידה לסיכוי לחוות גם דיכאון אחרי הנקה.

יבוש חלב

זהו התהליך בו אתן מפסיקות בהדרגתיות להפיק חלב אם. הדרך לעשות זאת היא לרווח את השאיבות אחת מהשנייה. בכל פעם מוסיפים עוד כרבע שעה. ניתן לשתות גם חליטות שונות שיעזרו לייבש את החלב. בראשן חליטת הנענע שידועה כעוזרת למצב. במהלך תקופת הייבוש תצטרכו כמובן לתת לתינוק מזון חליפי ולהרגילו למצב החדש. רבות מהאימהות נעצבות 'לגזול' מהתינוק משהו שהוא מבקש ורוצה. זהו רגש מוכר שרצוי להיות מודעות לו ולבחון האם הוא מציף אותנו באופן נשלט או שמדובר כאמור בתופעות של דיכאון ממש עליו צריך לתת מענה טיפולי.

 

גמילה מהנקה היא לעיתים החלק היותר מורכב לאחר הלידה. בייחוד בתקופה שלנו בה נשים רבות מתמודדות עם לחצים בין אימהות לקריירה, חשוב להיות מודעים לאתגר הזה. העצה האחרונה ואולי החשובה ביותר היא לתקשר עם בן הזוג בנוגע לגמילה מההנקה ולהכין אותו לכך שזהו הולך להיות תהליך מורכב שידרוש גם ממנו התחשבות ומאמץ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *